WAAROM BIO-ETHANOL ?

Wat maakt bio-ethanol zo duurzaam?

Volgens de NOS gaat er 'duurzame bio-ethanol' in de benzine. Maar wat betekent duurzaam in dit geval? 'Dat is een goede vraag', zegt Bitter. 'Het idee van bio-ethanol is dat het gemaakt wordt van de suikers van planten, bijvoorbeeld van suikerbieten en maïs. Dat gooi je vervolgens in je auto, die produceert CO2 en dat neemt de volgende plant die je in je auto pompt weer op.'

Dat maakt bio-ethanol in theorie duurzaam. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat je die planten dan niet sneller moet verbranden dan dat je ze kunt laten groeien. Bitter: 'Dan heb je een probleem, want dan moet je steeds meer planten laten groeien. Olie doet er miljoenen jaren over om gemaakt te worden, dus in dat opzicht gaan we vooruit.' Maar dit is zeker een groot minpunt van ethanol. Biomassa staat niet gelijk aan groen.

En waar groeien die planten dan?

Een studie uit 2018 van de Universiteit van Zagreb laat zien dat 31 procent van de ethanol-productie in Brazilië plaatsvindt, en 42 procent in de Verenigde Staten. Bijna driekwart van de productie van bio-ethanol vindt dus buiten de EU plaats.

Volgens onderzoeker Luisa Trindade van Wageningen Universiteit zijn er ook fabrieken in bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland die bio-ethanol maken, maar de bio-ethanol die wij in onze auto's stoppen komt van over de hele wereld. Die moet je dus verschepen vanuit Brazilië of de VS. Niet erg milieuvriendelijk. 'Maar wat is het alternatief? Fossiele brandstof zorgt voor de opwarming van de aarde, dus we moeten een alternatief bedenken. En dan is bio-ethanol een heel mooi product', vindt Trindade.

Volgens haar collega Bitter is bio-ethanol een stap in de goede richting, maar je moet de impact van het verschepen niet onderschatten. 'Of je nu de grondstoffen voor ethanol naar Nederland wil halen en het hier wil maken of de ethanol van Brazilië naar Nederland verscheept, je bent hoe dan ook energie aan het verbruiken. Dat moet je meenemen in het totaalplaatje in de zoektocht naar een alternatieve brandstof.'

Voedselproductie versus bio-ethanol

Een ander punt van kritiek is dat het verbouwen van gewassen voor bio-ethanol voedselproductie in de weg staat. Want als je suikerbieten in je auto stopt, dan kun je ze niet eten. En als je ervoor kiest om 'brandstofgewassen' te verbouwen die je toch niet kan eten, houd je een stukje grond bezet waar iets eetbaars had kunnen staan.

Högskolan i Borås (een universiteit in Zweden) publiceerde in 2016 een onderzoek waarin staat dat als wereldwijd alle targets voor biobrandstof worden gehaald de voedselprijs in 2020 met 76 procent stijgt. De oorzaak: we verbouwen gewassen voor brandstof in plaats van voedsel. Het gevolg is 600 miljoen mensen met honger.

 

Is een kachel, open haard of gashaard geen optie omdat je geen schoorsteen of ander rookkanaal hebt? En wil je toch kunnen genieten van de gezelligheid van een mooi vlammenspel? Wellicht kan een bio-ethanol sfeerhaard een oplossing bieden. We sommen je de voor- en nadelen even op. 

Voordelen

 • Een bio-ethanolhaard is in principe niet meer dan een metalen bak waar je bio-ethanol in giet om de brandbare vloeistof vervolgens aan te steken. Om zo’n bio-ethanolhaard te installeren heb je dus geen schouw nodig.
 • Je kunt de haard simpelweg tegen elke muur bevestigen. Er zijn zelfs compacte tafelmodellen beschikbaar.
 • Een bio-ethanol sfeerhaard kost stukken minder in vergelijking met een kachel of gashaard. Bovendien zijn er heel wat verschillende maten en stijlen beschikbaar.
 • Je moet geen beroep doen op een installateur. Een handige Harry kan zelf aan de slag. Heb je twee linkerhanden? Dan zijn er uiteraard voldoende specialisten die de klus klaren.
 • Je moet niet met hout of pellets slepen. Er zijn zelfs geen assen om op te ruimen.
 • Je kunt het vuur ietwat regelen en doven wanneer je wil. Geavanceerde toestellen zijn computergestuurd. Dat betekent geen gedoe met lucifers.
 • Een kwalitatieve bio-ethanolhaard is 100% veilig en helemaal geurloos.

Nadelen

 • Een bio-etahnol sfeerhaard is – zoals het woord zelf zegt – geen volwaardige verwarming, eerder een sfeermaker. Het vermogen is relatief klein in vergelijking met andere haarden en kachels.
 • Bio-ethanol is in verbruik duurder dan hout, pellets of gas.
 • Vlammen hebben zuurstof nodig en zetten die om in koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Voldoende verluchten is een absolute must. Daarnaast is het aangeraden om een CO2-melder te plaatsen.
 • Mors niet als je bio-ethanol in de haard giet. Bio-ethanoldampen kunnen immers ontvlammen als de haard nog warm is. Wees dus voorzichtig als je brandstof moet bijschenken.
 • De verbranding van de bio-ethanol is zo goed als geurloos maar als je het vuur dooft krijg je wel een penetrante geur.